Met alle personen en met elke onderneming waarmee jij persoonsgegevens deelt, wordt je geacht een verwerkersovereenkomst af te sluiten. Het opstellen van verwerkersovereenkomsten is een belangrijk onderdeel van het AVG proof maken van je onderneming. 

In de verwerkersovereenkomst staat onder andere:

  • Welke persoonsgegevens mogen er door de ander verwerkt worden
  • Voor welk doel mag de ander deze persoonsgegevens verwerken
  • Hoe lang mag de ander deze persoonsgegevens verwerken
  • Wat zijn de rechten en verplichtingen van de verwerkingsverantwoordelijke.

Standaard overeenkomsten

Online zijn er diverse verwerkersovereenkomsten te vinden. Daarnaast krijg je te maken met bedrijven die zelf een standaard verwerkersovereenkomst hebben opgesteld. Het is belangrijk om alert te zijn en deze overeenkomsten niet zo maar te tekenen. Let erop bij wie de verantwoordelijkheid ligt als er iets met de klantgegevens gebeurt, bijvoorbeeld doordat er een tas met dossiers of laptop gestolen wordt. Zorg ervoor dat jij geen onnodig risico loopt. Onze gespecialiseerde jurist Geert Polders loopt het contract graag voor je na.

Wanneer moet je verwerkersovereenkomst opstellen?

Er zijn heel veel situaties waarbij persoonsgegevens verwerkt worden door een derde partij. Hier heeft elke onderneming mee te maken. Denk daarbij aan de keren dat je je een freelancer inhuurt of dat mensen uit jouw onderneming ingehuurd worden. Of aan het versturen van nieuwsbrieven. En hoe zit het met je boekhouding? Laat je dit over aan een boekhouder, of maak je gebruik van een boekhoudprogramma? Daar worden diverse persoonsgegevens in verwerkt. Stel dat je een incassobureau inschakelt, zij hebben bepaalde informatie nodig om openstaande facturen voor jouw onderneming te kunnen innen.
Zoals je al ziet, kom je er als ondernemer niet onderuit. Om aan de AVG te voldoen, zal je één of meerdere verwerkersovereenkomsten af moeten sluiten.

Bewustwording

Het is belangrijk dat alle medewerkers in je organisatie op de hoogte zijn van de nieuwe privacyregels. Hoe beter zij bewust zijn van de voorwaarden, hoe beter deze nageleefd kunnen worden.

Aanmelden

Als je zeker wilt weten dat alles klopt in jouw verwerkersovereenkomst, vul dan het aanmeldformulier in. Wij gaan dan zo snel mogelijk voor jou aan de slag.