Om ervoor te zorgen dat de AVG voor ZZP in orde is, zijn er een aantal zaken die vastgelegd moeten worden. Als je een of meerdere onderdelen nog niet (helemaal) geregeld hebt, dan helpen we je graag om deze in orde te maken.

Privacyverklaring

Het opstellen van een Privacyverklaring en deze op je website plaatsen is de eerste stap om aan de AVG verordening te voldoen. Het is niet verplicht, maar het geeft aan hoe je omgaat met de persoonsgegevens van je contacten. Persoonsgegevens zijn alle gegevens die te herleiden zijn naar een persoon. Bijvoorbeeld naam- en adresgegevens, telefoonnummers, E-mailadressen en foto’s of een klantprofiel. Als ZZP-er ben je de enige binnen je onderneming die deze gegevens verwerkt, waardoor jij automatisch verantwoordelijk bent en eventuele datalekken moet melden. Als je het opstellen van een Privacyverklaring voor je uit hebt geschoven, helpen wij je graag om dit snel en juridisch verantwoord in orde te maken.

Verwerkersovereenkomst

Om de AVG voor ZZP verder in orde te maken, is het belangrijk om verwerkersovereenkomsten af te sluiten met alle personen en partijen waarmee je persoonsgegevens deelt. Denk daarbij aan samenwerkingspartners, pakketdiensten, het softwarebedrijf waarmee je nieuwsbrieven verstuurt en je boekhouder. In deze verwerkersovereenkomst leg je onder andere vast hoe er met de persoonsgegevens omgegaan wordt, dat de (online) beveiliging passend geregeld is en wie verantwoordelijk is voor de verwerking van deze persoonsgegevens. Laat, om er zeker van te zijn dat je geen onnodig risico loopt, je verwerkersovereenkomsten opstellen en/ of nalopen door onze gespecialiseerde jurist Geert Polders.

AVG voor ZZP stap 3 en verder

Zoals in je privacyverklaring genoemd staat, moet je verwerkingsoverzichten bij gaan houden waarin je aangeeft welke gegevens je verzamelt, waar je ze opslaat en wat je ermee doet. Daarnaast dien je ervoor te zorgen dat de beveiliging van de persoonsgegevens zowel online als offline in orde is. Als je Internationaal zaken doet, dan zijn er nog meer taken om uit te voeren en dit geldt ook in het geval je met bijzondere persoonsgegevens werkt, zoals medische gegevens, geloofsovertuiging, politieke voorkeur etc.. In die gevallen is het waardevol om een afspraak te maken met onze gespecialiseerde jurist Geert Polders, zodat hij contact met je kan opnemen om te bespreken welke aanvullende maatregelen er nodig zijn om je AVG voor ZZP in orde te maken.

AVG voor ZZP blogs

Voor extra informatie over de verschillende onderwerpen die voor ZZP-ers van belang zijn, verwijzen wij je naar onze blogs.