In een verwerkersovereenkomst leg je vast dat je data uitwisselt, hoe en waarom je dit doet. Het opstellen van een privacyverklaring is stap 1 om te voldoen aan de AVG. Stap 2 zijn de verwerkersovereenkomsten met organisaties en/ of personen waar jij persoonsgegevens mee deelt.

De inhoud

In een verwerkersovereenkomst leg je onder andere vast welke persoonsgegevens er verwerkt worden, door wie en met welk doel. Op die manier geef je inzicht hoe er binnen je onderneming met gegevens van (potentiële) opdrachtgevers omgegaan wordt. Daarbij geef je aan wie verantwoordelijk is als er bijvoorbeeld sprake is van een datalek.

Wanneer is een verwerkersovereenkomst verplicht

  • Als je nieuwsbrieven verstuurt en daarvoor een programma zoals MailChimp gebruikt worden er gegevens over de ontvangers van je nieuwsbrieven verzameld. Denk daarbij aan het afleveren, openen en het klikken op links in je nieuwsbrief.
  • Als je de boekhouding door een boekhouder laat doen, geef je hem al jouw gegevens (facturen etc.).
  • Als je online boekhoudsoftware gebruikt geef je al jouw gegevens (facturen etc.) aan een derde.
  • Als je een freelancer of interim-opdrachtnemer inhuurt voor een klus, dan maakt deze persoon gebruik van persoonsgegevens.
  • Als jij als opdrachtnemer met persoonsgegevens werkt van een opdrachtnemer.
  • Als een bedrijf jou inhuurt voor een interimklus waarbij je gebruik maakt van hun persoonsgegevens.
  • Als je een incassobureau inschakelt om voor jou openstaande facturen bij consumenten te incasseren.

Kortom: ongeveer 99% van alle ondernemers (eenmanszaak, zzp, mkb, nv, bv, etc.) zal een of meer verwerkersovereenkomsten moeten sluiten. Zowel de verwerkingsverantwoordelijke als de verwerker is verplicht om ervoor te zorgen dat de verwerking van persoonsgegevens vastgelegd wordt in een verwerkersovereenkomst.

Verwerkersovereenkomst op laten stellen

Wil je een verwerkersovereenkomst laten opstellen of wil je advies over verwerkersovereenkomsten? Vul dan het aanmeldformulier in.

Als je meer wilt lezen over verwerkersovereenkomsten, verwijs ik naar het blog dat wij hierover geschreven hebben.

Ja, ik wil graag contact voor een Verwerkersovereenkomst

Plaats hier een aanvraag tot terugbellen. Je zult dan binnen uiterlijk 2 werkdagen worden teruggebeld door onze MKB-jurist.