Elke zzp’er heeft een btw-identificatienummer. Dit nummer bestaat uit het Burgerservicenummer (BSN) aangevuld met, meestal, B01. B01 geeft aan dat het de eerste onderneming van de zzp’er is. Stop je als zzp’er je bedrijf en start je jaren later weer als zzp’er een bedrijf, dan krijgt je BSN als aanvulling B02.

De overheid roept al jaren dat je je BSN niet zomaar moet afgeven. Zij roept consumenten op om bij een kopie van je paspoort, je BSN onleesbaar te maken.

Het is dan ook opmerkelijk dat je als zzp’er er niet aan ontkomt om je BSN op al je facturen te zetten. Je moet je BSN gebruiken.

De Amsterdamse juriste Isabelle Wárlám heeft hierover eerder een klacht ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Wil je hier meer over lezen? Klik dan op deze link.

De beslissing van de Autoriteit Persoonsgegevens

Vandaag heeft de Autoriteit Persoonsgegevens een belangrijk nieuwsbericht geplaatst. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft bepaald dat de Belastingdienst Burgerservicenummers in strijd met de wet verwerkt.

Voor het verwerken van de BSN in je btw-nummer, heeft de Belastingdienst een wettelijke basis nodig. En die wettelijke basis is er niet volgens de Autoriteit Persoonsgegevens.

De Belastingdienst moet de geconstateerde overtredingen zo snel mogelijk beëindigen. Gebeurt dat niet, dan kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhavende maatregelen treffen.

Het hele nieuwsbericht kunt u lezen door op deze link te klikken.

De vraag is nu: krijgen we nu allemaal een nieuw btw-identificatienummer? Wordt de wet aangepast? Wij houden u op de hoogte.

De zzp’er heeft eindelijk eens gewonnen van de Belastingdienst.