Toegegeven, het is even een klus om de AVG in orde te maken, (daarom helpen wij je daar graag mee) maar als je eenmaal alles op de rit hebt, geeft het je ook een aantal voordelen.

Eerste voordeel van de AVG: betrouwbaar

Met een privacy verklaring op je website komt je onderneming betrouwbaar over. Je verklaart daarin immers dat je je beveiliging serieus neemt en de juiste maatregelen genomen hebt, zowel online als offline. Je wijst je medewerkers regelmatig op het belang van het veilig omspringen met gegevens van opdrachtgevers. Je informeert hen over de nieuwste inzichten en zorgt ervoor dat ze zich bewust blijven van de consequenties voor de onderneming als ze hier nonchalant mee omspringen.

Tweede voordeel van de AVG: helderheid

De regels van de AVG zijn duidelijk. Je weet wanneer je het moet melden als er onverhoopt gegevens (mogelijk) in verkeerde zijn gevallen. Dit kan door een phishing mail, doordat er malware op een van de computers is gekomen, doordat een computer, laptop, tablet, telefoon of USB stick in verkeerde handen is gevallen. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden dat persoonsgegevens in de handen van personen is gekomen die deze gegevens niet horen te hebben. Bijvoorbeeld doordat een mailtje per ongelijk naar de verkeerde persoon gestuurd wordt. Ernstige lekken van persoonsgegevens moeten direct gemeld worden bij het Meldloket Autoriteit Persoonsgegevens. Indien het schadelijk kan zijn voor de persoon waarvan de persoonsgegevens gelekt zijn, dat moet hij/ zijn daarvan op de hoogte gesteld worden.

Derde voordeel van de AVG: overzicht

Doordat je in de verwerkers overeenkomst aangeeft wie welke gegevens mag inzien en verwerken, krijg je overzicht. Het geeft duidelijkheid wie verantwoordelijk is voor het beschermen van de persoonsgegevens, aan wie het gemeld moet worden als er gegevens gelekt zijn en wie er vervolgens melding van maakt. Je hebt alles op schrift, waardoor je bij een eventuele controle direct dit document kan overleggen.
Daarnaast sluit je verwerkers overeenkomsten af met externe samenwerkingspartners. Je hebt overzicht wie welke gegevens verwerken om hun werkzaamheden uit te kunnen voeren.

Als je de AVG nog niet (helemaal) geregeld hebt, dan heb ik je net 3 redenen gegeven om dit alsnog te regelen.  Neem contact met ons op en wij zorgen ervoor dat je privacy statement, verwerkers overeenkomsten en/of andere onderdelen van de AVG snel en betaalbaar in orde komen.