Veel gehoorde vragen over AVG

AVG is nog steeds een issue voor ondernemend Nederland. Ik kom steeds weer dezelfde vragen tegen bij netwerkbijeenkomsten. Deze vragen houden de ondernemers dus nog steeds bezig. Het is een proces van bewustwording. Het gaat hier om vragen zoals bijvoorbeeld: Met mijn eenmanszaak hoef ik toch niet met de AVG mee te doen? Ik ben een kleine ZZP’er. Wat heb ik nu met de AVG te maken? We zijn een kleine MKB met 2 man personeel. We hebben alles mondeling besproken. Dan hoef ik toch niets meer vast te leggen voor mijn personeel?

AVG. Het hoeft wel! Meer dan je denkt. Verderop in de blog geef ik een praktijkvoorbeeld weer.

AVG voor 25 mei 2018, veel discussies

Naar mate de datum van 25 mei dichterbij kwam, bemerkte ik een koortsachtig gebeuren omtrent de AVG. Er werd voornamelijk ‘besproken’ wat er allemaal voor nodig was om AVG compliant te worden. Vooral het waarom. De tijd die het kost om aan de regels van de verordening AVG te voldoen. Veel gehoord: Het zijn puur pesterijen vanuit de EU, waar bemoeien zij zich mee.

AVG na 25 mei 2018

Nu 25 mei alweer even achter ons ligt verontrust het mij, dat de noodzaak om ermee aan de slag te gaan aan het afnemen is. Dit terwijl er nog veel bedrijven zijn die niets of nauwelijks iets met de AVG hebben gedaan. Het verdwijnt uit het zicht, maar de noodzaak blijft dezelfde. Er worden minder discussies gevoerd. Men is het al achter zich aan het laten. Ieder gaat weer verder in de flow van de ondernemersdag.

AVG praktijk gevalletje…

Gisteren een klant benadert, waar een mailing naar was uitgegaan betreffende de AVG. De klant had de mailing wel ontvangen en gezien….Maar gelezen, of het in zich opgenomen? Nee daar was hij te druk voor geweest. De mailing was aan de kant geschoven, weggeklikt, misschien wel gezeur. Geen tijd voor, er waren belangrijkere zaken waar de klant zich mee bezig moest houden.

Na enige twijfel had deze klant om zich heen gevraagd. Had het idee dat hij dit niet hoefde te voldoen aan de AVG. Wat voor privacy gevoelige gegevens had hij nou eenmaal? De volgende vragen zijn bij hem neergelegd:

  • Heb je een bedrijf?
  • Heb je een website?
  • Heb je klanten, waarvan je op zijn minst adressen hebt?

Zijn antwoord: driewerf JA!

Hij begon al een beetje te lachen. Misschien als een boer die kiespijn heeft, maar…. we hebben een belafspraak staan na onze vakanties. BAM! We kunnen deze klant namelijk helpen en ondersteunen om AVG compliant te worden.

Meer ondernemers met vragen over AVG

Zo zijn er nog veel ondernemers die met dezelfde vragen zitten, als deze klant. Alle ondernemers moeten zich bewust worden van het feit, dat zij zich aan de regels van de AVG moeten houden. Zodra er sprake is van ondernemen is er ook sprake van verwerking van persoonsgegevens. Persoonsgegevens worden nu eenmaal beschermd door de AVG. Lees ook mijn blog over imagoschade, hierin wordt uitgelegd wat de AVG doet en inhoudt.

AVG / Privacyverklaring

Verwerkersovereenkomst